top of page

Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen editie 2022

Jonge kinderen en slapen blijft een uitdaging zowel voor ouders als voor professionals. Ouders willen niets liever dan dat hun kind lekker doorslaapt en het geeft hen stress en ondermijnt hun zelfvertrouwen wanneer dit niet lukt.

En welke ingangen zijn er om dan om die stress te verlagen.

Verschillende professionals deden hun zegje hierover waarbij onderwerpen zoals

hechting, veiligheid, geborgenheid, samenwerking en het brein aan bod kwamen.

Hechting tussen ouder en kind is natuurlijk belangrijk maar ook die tussen ouders en hulpverleners. Bedenk hierbij dat slapen iets is wat je zelf doet maar zorgen voor een goede slaap doe je samen.

Een “kalm” brein bij de ouders, het kind en de hulpverlener kan waardevol zijn.

Een kalm brein betekent minder stress en minder stress is van belang voor een goede breinontwikkeling bij het kind.

Tijdens deze editie kwam de kwetsbare slaap van bijzondere kinderen aan bod. Een bijzonder kind verdient het ook om fijn te slapen. Bij bijzondere kinderen zie je meestal een kwetsbare slaap maar ondanks die kwetsbaarheid zijn er behandelbare factoren. Ook bij hen probeer je een acceptabel slaappatroon te optimaliseren met aandacht voor de context van het gezin.

En tijdens dit congres aandacht voor preventie. Hoe combineren we baby’s en slaap liefdevol opdat we minder een beroep hoeven te doen op professionals? Door ouders vanaf de geboorte handvatten te geven om kinderen op een veilige en goede manier te leren slapen zonder protocollen, rigide keurslijven en routines. Baby’s leren ervaren dat slapen vaak fijn is en soms niet.


Comments


bottom of page